Turbo

Turbo Tamiri

TURBONUN TEMEL ARIZA NEDENLERİ
  • Yağ Kirliliği
Özellikle motor revizyonlarından sonra motorun yağ kanallarında kalan talaşlar ve çapaklar motora monte edilen yeni veya bakımı yapılmış turboşarjın burçlarında milinde ve gövdesinde derin Çiziklere ve aşınmalara neden olacaktır. Bu durumda turboşarj arızalanacak ve kullanılmaz hale gelecektir.
  • YağlanmaYetersizliği
Uzun süre  kullanılmış, değiştirilmemiş kirli yağ ye doluş  yağ filtresi yetersiz yağlanmaya neden olur. Turboşarja gelen yetersiz yağ nedeni ile turbo şarj milinde ve burçlarda menevişlenmeye ve yanmaya neden olur.
  • Emme Pervanesinde Yabancı Cisimlerden Kaynaklnan Hatalar
Hava filtresi tarafındaki orularda kalan civata üstübü somun y.s. gibi yabancı cisimler pervanede hasara neden olacaktır.
  • Türbün Tarafında Yabancı Cisimlerden Kaynaklanan Hatalar
Motor sibop kestiye – piston sardıysa yada manifoltdan bir parça koptuysa bu parçalar turbo şarj mili kanatlarında arızaya neden olur
  • Yetersiz Havadan Kaynaklanan Hasarlar
Hava filtresi tıkalı olduğunda yetersiz hava nedeli ile  Turbo Rotoru  olusan vakum nedeni ile hava, filtresi yönüne doğru asılacak ve ileri geri EKSENEL BOŞLUK oluşacaktır. Sonuçta Rotor merkezleme yatağı bozulacak, turbo mutlaka arıza yapacak ve turbo kompresör salyangozuna yağ dolacaktır.
ILK MONTAJ ESNASINDA DİKKAT  EDILMESI GEREKEN HUSUSLAR
  •  Yeni bir turboda bir miktar yukarı aşağı YAĞ BOSLUĞU bulunacaktır. Turboyu motora takmadan Önce mutlaka yağdanlıkta turbonun içine yağ doldurunuz ve türbün kanallarını elle çeviriniz. Boşluğun kalmadığını göreceksiniz.
  •  Yağ giriş ve çıkış contalarına kesinlikle SIVI CONTA sürmeyiniz
  •  Hava emiş borularında ve hava filtresi kutusunda yabancı madde(civata, somun, üstübü vb.) kalmamış olmasına dikkat ediniz.
  • Eksoz manifoldunda yabancı madde (civata, somun vb.) kalmamış olmasına ve manifoldun kaynaklı olmamasına dikkat ediniz.
  • Hava filtresini, yağ ve yağ filtresini mutlaka değiştiriniz.
  • İlk çalıştırma esnasında motorun stobunu çekerek marşa basınız ve yağ devrini tamamlayınız.
  • Motor revizyonu yeni yapılmış ve ilk kez çalışacak olan motoru TURBO’yu takmadan önce bir müddet mutlaka TURBO’suz olarak çalıştırınız. Böylece yağ kanalında kalmış olan revizyon çapaklanın turboya girmesini ve arıza yapma sini önlemiş olursunuz.
  • Yağ giriş ve çıkış borularının temiz ye tıkalı olmamasına dikkat ediniz
  • Ortalama 1000 derece sıçaklıkta 100.000 – 120.000 devir/dak. da çalışan turbo şarjların uzun ömürlü olmaları için kullanılmalarında özen gösterilmelidir. Hava filtrelerinin on motor yağının her zaman temiz olmasına dikkat edilmelidir.
Turbo

Turbo Arıza Teşhisi

1. YABANCI NESNELER

  •  Türbine veya kompresör muhafazasına yüksek hızla giren küçük nesnelerin yol açtığı turbo pervanesi ve/veya değişken kanatçık arızaları ile kanatçık hareketinin kısıtlanması ve balans ayarı sorunu. 

2. YETERSİZ YAĞLAMA

  •   ·  Yağ girişi kısıtlamaları, contaların yanlış yerleştirilmesi, sıvı conta veya düşük kaliteli yağ kullanımı sonucu oluşan metal sürtünme ve yüksek sıcaklık nedeniyle oluşan turbonun aşırı çalışmasının yol açtığı çatlama ve malzeme taşınması. 

3. YAĞ KİRLİLİĞİ

  • ·  Yağ girişi kısıtlamaları, contaların yanlış yerleştirilmesi, sıvı conta veya düşük kaliteli yağ kullanımı sonucu oluşan metal sürtünme ve yüksek sıcaklık nedeniyle oluşan turbonun aşırı çalışmasının yol açtığı çatlama ve malzeme taşınması. 
Turbo

Turbo Nedir

Turbo Nedir
Motordan daha fazla güç ve tork elde edebilmenin bir yolu da turbo şarj sistemidir. Genel bir ifadeyle, egzoz gazları içindeki atık enerji ile çalışan bir hava pompası olan turbo ünitesi, bir türbin çarkı, bir kompresör çarkı ve bu ikisini birbirine bağlayan bir milden ibarettir.
Motoru terk eden basınçlı egzoz gazları, turbonun türbin çarkına yönlendirilir. Göbekteki mil türbinle birlikte dönmeye başlar ve milin diğer ucundaki kompresör çarkını çevirir. Yüksek hızla dönmeye başlayan kompresör çarkı büyük hacimde havayı emerek motorun silindirlerine gönderir. Yakıt içine püskürtülen her bir yakıt zerreciği, yanmak için gerekli olan oksijeni rahatlıkla bulabilir ve böylece yanma verimliliği de artmış olur.
Turbonun faydasını daha da artırabilmek için “intercooler” (ara soğutucu) diye tabir edilen bir ünite daha ilave edilmiştir. Turbo ünitesinden çıkan havanın sıcaklığı yaklaşık 160ºC’dir. Bu sıcak hava, intercooler’dan geçirilerek soğutulur ve havanın yoğunluğu artırılır.
Böylece silindirlere daha da fazla hava gönderilmiş olur. Turbo motor kullanımında dikkat edilmesi gereken husus, motorun çalıştırılması ve durdurulması sırasında bir süre rölantide beklenilmesidir. İlk çalıştırma sırasında motor yağ basıncı istenilen seviyeye çıkıncaya kadar (10 – 20 saniye) rölanti devrinin üzerine çıkmayınız. Vites boş pozisyonda iken gaz pedalına yüklenmeyiniz. Soğuk kış günlerinde bekleme süresini bir miktar daha artırınız.
Uzun bir koşudan sonra, elinizi nabzınıza götürdüğünüzde, nabzınızın hala süratle atmaya devam ettiğini fark edersiniz. Turbo motor için de durum buna benzemektedir. Uzun bir yolculuktan sonra derhal motoru kapatmayınız. Zira motoru durdurduktan sonra dahi turbonun kanatçıkları dönmeye devam eder ve motor yağı ile beslenemediği için hasar görebilir. Bu nedenle uzun ve yüksek tempolu yolculuklardan sonra birkaç dakika motor rölantide çalıştırılmalı ve daha sonra kapatılmalıdır.